Tunfisk er under hårdt pres

Fiskerikvoter er "en parodi på fiskeriforvaltning" har eksperter udtalt. Tunfisken er en af verdens mest overfiskede arter. Den bestand, der yngler i det vestlige Atlanterhav, er blevet 64 % mindre siden 1970.

10. juli 2014 af Kenneth Brower

Sushi-bølgen går højt

I januar 2013 blev en enkelt tunfisk solgt for 9,4 millioner kroner i Tokyo. Den vanvittige pris var lige dele PR-nummer og japansk ritual – årets første tun på fiskeauktionen er altid genstand for en budkrig, der går helt amok, selv efter japansk målestok.

Men selv den normale pris på en mellemstor tunfisk – mellem 55.000 og 110.000 kroner alt efter kvaliteten – viser med al tydelighed, hvor meget japanerne er begyndt at værdsætte maguro, tunsushi. Det viser også, hvor svært det kan blive for tunfiskene, hvis flere end blot nogle få af dem skal opleve det 22. århundrede.

Fejlagtige kvoter på tunfisk

Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT) overvåger tunfiskeriet i Atlanterhavet. Kommissionen kritiseres imidlertid i skarpe vendinger af forskerne for at fastsætte kvoter baseret på en fejlagtig antagelse og for at lægge under for politiske fiskeriinteresser.

Et udvalg af fremtrædende fiskeriforvaltere og forskere konkluderede i 2008, at ICCAT’s varetagelse af den østlige bestand i Atlanterhavet var en “international skændsel” og en “parodi på fiskeriforvaltning”.

Læs artiklen om tunfisk: 'Rovdrift'

Tag med os på en tur ud i verdens have, hvor vi tager et tjek på tunfiskens tilstand. Læs hele artiklen fra National Geographic 7/2014:

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også