En han af arten tomat-klovnfisk vogter over sine æg, som en gartner passer sine spirende planter. Han luger ud i de æg, hvis fostre er døde, og ilter resten ved at vifte dem med sine brystfinner.

Galleri: Her er den virkelige Nemo

Kan du huske filmen Find Nemo? Mød klovnfisken og søanemonen, der har indgået koralrevets mest geniale partnerskab.

23. september 2010

Kan du huske filmen Find Nemo? Mød klovnfisken og søanemonen, der har indgået koralrevets mest geniale partnerskab. Foto: David Doubilet

En lyserød skunk-klovnfiske-hun (øverst til venstre) demonstrerer sin magt over for en han (i forgrunden), der jager en konkurrent væk. Søanemoner kan have mange klovnfisk boende, men der er kun plads til ét ynglende par.

Når tusmørket falder på, trækker søanemonen sig sammen, så den ligner en terrakottafarvet krukke. Der stikker dog tilstrækkeligt med fangarme frem til, at en percula-klovnfisk kan gemme sig i sikkerhed. Farven på sø­anemonens krop kan variere imellem orange, lyserød, blå, grøn, rød og hvid.

Denne boble-søanemone som er afbleget af den høje vandtemperatur, er næsten blottet for de alger, som sørger for farve og energi fra fotosyntesen. Selv om den er stresset, vil den formentlig overleve og blive ved med at give husly til sine klovnfisk.

Når den bliver angrebet, kan panda-klovnfisken finde på at dykke i sikkerhed i munden på den søanemone, den bor hos. Denne søanemoneart lever i sand, og derfor er panda-klovnfisken nødt til at lægge æg på et hårdt underlag i nærheden – eksempelvis på et lille stykke muslingeskal.

Boble-søanemonen kan have op til 14 forskellige arter klovnfisk boende. Her svømmer en tomat-klovnfisk i fangarme, der er farvet af alger – et tegn på, at søanemonen har det godt.

Klovnfisken (det er hannen til venstre, og hunnen til højre) er i sikkerhed for natten, når de putter sig hos sø­ane­monen, hvis “brændende” fang­arme holder rovfisk som eksempelvis hav- aborrer på sikker afstand.

En flok unge maldiverklovnfisk holder stand mod strømmen. De to største i gruppen bliver søanemonens ynglende par.

Måske er du interesseret i ...

Læs også