Fotoreportage: En strøm af fisk

Den tidligere pressefotograf Andrew McConnell fortæller om sin fotoreportage om wagenia-folket, der bor ved Lualaba-floden i DR Congo.

6. august 2013 af Andrew McConnell

På en 100 km lang strækning af Lualaba-floden i DR Congo har der i mange generationer udspillet sig det samme sceneri. Ved hjælp af lianer hejser wagenia-folket kurve ned i strømfaldene fra Boyoma-vandfaldet for at fange fisk. De bruger den samme metode, som deres forfædre brugte, og som blev beskrevet af opdagelsesrejsende Henry Morton Stanley i 1877.

Det har altid draget mig at fotografere mennesker med en særlig livsstil, der ikke er så veldokumenteret. Første gang jeg hørte om wagenia-folket, var i 2008. To år senere tog jeg ud til strømfaldene for at se dem fange fisk, som de sælger på markedet.

Når vandstanden falder, bygger de træstilladser over det oprørte vand og presser stammer ned i spalter i flodsengen. De fisker ved at lade strømmen føre fiskene ind i barkomvundne kurve.

Det er utroligt spændende at se dem kravle over det strømmende vand eller vade igennem det over glatte sten. Men det mest fascinerende er, at det er som at træde tilbage i tiden. I en ellers urolig region er der et sted – og et ritual – der består.

Fotografen

Andrew McConnell var tidligere pressefotograf. I dag bruger han kameraet til dybdeborende social dokumentation.

Besøg Andrew McConnells website.

Måske er du interesseret i ...

Læs også