Fisken med det vandrende øje

Palæobiolog finder optegnelse over et 50 millioner år gammelt fossil, som antyder at moderne fladfisk opstod ved en pludselig anatomisk forandring.

6. marts 2013

Fladfisk som rødspætte ligner almindelige fisk, når de klækkes. Men efter to uger er det ene øje vandret over hovedet til den anden side.

Deres anatomi er så særegen, at kritikere af Charles Darwin engang påstod, at fladfisk umuligt kunne have gennemgået en gradvis evolution, fordi fisken i sit mellemliggende stadie med et øje, der kun delvist var vandret til den anden side, ville være dårligt tilpasset forholdene. En biolog foreslog i stedet, at moderne fladfisk opstod ved en pludselig anatomisk forandring.

Indtil 2008 kendte man ikke til fossiler, som kunne belyse overgangen fra symmetrisk til asymmetrisk fisk. Men så fandt palæobiolog Matt Friedman en optegnelse over et 50 millioner år gammelt fossil, hvor den ene øjenhule havde flyttet sig opad uden at have vandret helt over på den anden side. Da han studerede dataene sammen med et andet lignende fossil af en Heteronectes chaneti, vidste han, at han havde fundet det manglende led i fladfiskens evolutionære udvikling.

Matt Friedman håber, at det vil øge interessen for fiskefossiler: "De kan kaste lys over, hvordan sjældne specialiseringer opstår," siger han.

Måske er du interesseret i ...

Læs også