En stjerne er født

Filmen Find Nemo, som Andrew Stanton skrev manuskript til og instruerede for filmselskabet Pixar, fik i 2003 en Oscar for bedste animationsfilm, og den er fortsat en af de familiefilm, som har spillet flest penge ind – foreløbig over fem milliarder kr. Nemo tilhører arten Amphiprion percula (percula-klovnfisk), og den præsenterede millioner af børn fra hele verden for et forunderligt, tropisk økosystem: koralrevet og dets beboere.

22. september 2010

Filmen Find Nemo, som Andrew Stanton skrev manuskript til og instruerede for filmselskabet Pixar, fik i 2003 en Oscar for bedste animationsfilm, og den er fortsat en af de familiefilm, som har spillet flest penge ind – foreløbig over fem milliarder kr.

Nemo tilhører arten Amphiprion percula (percula-klovnfisk), og den præsenterede millioner af børn fra hele verden for et forunderligt, tropisk økosystem: koralrevet og dets beboere.

Klovnfisken har sit navn fra de kraftige farver på dens krop. Paletten går fra varme, lillabrune kulører til knaldorange, røde og gule nuancer, som ofte er kombineret med blændende hvide eller sorte strøg, som med lidt god vilje godt kunne ligne ansigtsmalingen på en klovn.

Der lever 29 arter af klovnfisk i alverdens koralrev. Lige fra Østafrika til Fransk Polynesien og Japan til det østlige Australien. Den største mangfoldighed finder man på nordkysten af Ny Guinea i Bismarck Sea, hvor man kan være heldig at se så mange som syv arter på et enkelt rev.

Verdens førende klovnfiskeekspert, forskeren Gerald Allen fra Western Australian Museum, fandt for nylig den 29. art, Amphiprion barberi, på et dyk ved Fiji. Dermed har han fundet i alt syv klovnfiskearter, og knap 500 revfiskearter, i løbet af sin karriere.

“Jeg kan stadig blive helt høj, når jeg finder en ny art,” foræller Gerald Allen. “Amphiprion barberi er en smuk klovnfisk, som får revet til at gløde med sine orange og røde farver.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også