Berømmelsens konsekvenser

Forholdet mellem klovnfisken og dens gode ven søanemonen har fascineret akvariefolk siden 1970’erne, da bedre akvarier og filtrering samt mere effektiv transport af fisk gav hobbyen et popularitetsboom. Men én bestemt fisk har aldrig oplevet en større stigning i interesse end klovnfisken i kølvandet på Find Nemo. Først frygtede akvariebranchen, at filmen ville udløse negative reaktioner, fordi Nemo i filmen bliver fanget og anbragt i et akvarium hos en tandlæge, mens hans far forsøger at redde ham resten af filmen igennem.

20. september 2010

Forholdet mellem klovnfisken og dens gode ven søanemonen har fascineret akvariefolk siden 1970’erne, da bedre akvarier og filtrering samt mere effektiv transport af fisk gav hobbyen et popularitetsboom. Men én bestemt fisk har aldrig oplevet en større stigning i interesse end klovnfisken i kølvandet på Find Nemo.

Først frygtede akvariebranchen, at filmen ville udløse negative reaktioner, fordi Nemo i filmen bliver fanget og anbragt i et akvarium hos en tandlæge, mens hans far forsøger at redde ham resten af filmen igennem.

“Der skete det stik modsatte,” siger Vince Rado fra Oceans, Reefs and Aquariums (ORA) i Fort Pierce, Florida, der opdrætter og sælger akvariefisk. ORA’s salg af arten Amphiprion ocellaris (almindelig klovnfisk), som ligner Nemo, steg med 25 %.

For klovnfisken selv har berømmelsen efter Find Nemo ikke været nogen velsignelse. For det har generelt været meget billigere at fange vildtlevende klovnfisk end at opdrætte dem, da det er kompliceret at få larverne til at spise, og der mindst går otte måneder, før fiskene er så store, at de kan sælges.

Men efterhånden har situationen for de vilde klovnfisk ændret sig. Stigende brændstofpriser har gjort transporten af dem dyrere, mens bestanden samtidig er faldet. Rovfiskeri og barske indsamlingsmetoder, f.eks. brug af cyanid, når fiskene skal bedøves og fanges, ødelægger koralrevene og deres beboere. I Filippinerne og Indonesien er der blevet tyndet alvorligt ud i klovnfiskene, hvilket betyder, at søanemonerne bliver mere udsatte og sårbare. Når revene nedbrydes, er søanemonerne – og deres klovnfisk – noget af det første, som forsvinder.

Ud over at øge efterspørgslen på klovnfisk var Find Nemo også med til at udløse en sand eksplosion i antallet af hjemmesider og chatrooms om opdræt af revfisk i fangenskab. ORA opdrætter 13 forskellige klovnfiskearter plus eksotiske designervidundere som picasso-klovnfisk. Vince Rado sælger godt 300.000 klovnfisk om året. “Det er flere hundred tusind, der ikke bliver fjernet fra havmiljøet”.

Trods den nedbrydning af koralrevene, som Gerald Allen har oplevet igennem sin 40 år lange karriere, er der dog håb for nogle områder. “En del rev er stort set uberørte og har det godt.”

Som konsulent for den almennyttige organisation Conservation International koncentrerer han sig nu om at få udpeget de særlige områder og hjælpe til med at bevare dem, før det er for sent.

Selv om Find Nemo måske nok har haft negativ indflydelse på nogle af de vilde bestande, har Andrew Stantons lille filmfigur også betydet, at der er opstået en helt ny gruppe naturelskere, som gerne vil bevare og beskytte klovnfiskene og deres koralrev.

“Jeg håber, filmen har skabt øget opmærksomhed om problemet,” siger filminstruktøren. “For jeg ved godt, at situationen er uholdbar derude.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også