Forskere tæt på afsløring af ny art

Den danske forsker Jean Just har sammen med to andre forskere, netop afsluttet studiet af de organismer han fandt i havet syd for Australien i 1986.

7. november 2014

Muligt fund af ny dyregruppe

I 1986 fandt den danske forsker Jean Just nogle hidtil ukendte organismer i havet syd for Australien. Nu har han og to andre forskere afsluttet studiet af fundene.

De kalder slægten Dendrogramma og de to fundne arter for D. enigmatica og D. discoides. “Vi er sikre på, at organismerne hører til i dyreriget,” siger Jørgen Olesen fra Statens Naturhistoriske Museum, der sammen med Reinhardt Møbjerg Kristensen også står bag forskningen, men de passer ikke ind i nogen eksisterende dyregruppe, selv om de minder om nogle nu uddøde arter. “De er på den gren af stamtræet, der fører op til os,” siger Jørgen Olesen, men så begynder problemerne. “Der er muligvis tale om en uafhængig, tidlig gren på de flercellede dyrs stamtræ,” siger han.

Da dyrene blev fundet, blev de præserveret i formalin. Det bevarer deres form, men ødelægger deres DNA. Næste skridt er derfor at finde nye eksemplarer med intakt DNA, så forskerne kan komme endnu nærmere en forståelse af de små kræ.

Måske er du interesseret i ...

Læs også