Dyrenes gift kan redde liv

Højt specialiseret gift fra dyr danner skabelonen til fremstilling af en helt ny generation af lægemidler.

7. februar 2013 af Gitte Hou Olsen

Nu er der endnu større grund til at at værne om den biologiske – og giftige – mangfoldighed i naturen, for dyrenes gift indeholder uanede muligheder for udvikling af nye og revolutionerende lægemidler.

Mere end 100.000 dyr har udviklet evnen til at producere gift. Indtil nu har man testet færre end 1000 giftstoffer, men der kan være helt op mod 20 millioner giftstoffer med potentielt helende effekt, som endnu venter på at blive analyseret.

Man har allerede produceret effektive midler mod hjertelidelse og sukkersyge fra giftige dyr. Mange andre gifte bliver lige nu undersøgt:

Sort mamba Giften fra den sorte mamba har stort potentiale som nyt og effektivt smertestillende middel.

Gilaøgle Der er lavet forsøg med gilaøglens spyt, der tyder på, at dens gift kan få sukkersygepatienter til selv at producere insulin og at tabe sig.

Hvepsemeduse Man har fundet et potentielt sårhelende middel i hvepsemedusens tentakler.

Østlig grøn mamba Forskere er i gang med undersøgelser af giften fra den østlige grønne mamba, som man mener kan nedsætte dannelsen af bindevæv ved hjertesvigt.

Vampyrflagermus Vampyrflagermusens spyt indeholder et blodfortyndende stof, der øger mulighederne for at afhjælpe slagtilfælde.

Keglesnegl Stoffer fra den meget giftige keglesnegl kan blive til et effektivt middel til smertelindring hos folk med kræft i sene stadier.

Søanemone Søanemonens gift virker lovende i behandlingen af sygdomme som dissemineret sklerose, leddegigt, psoriasis og lupus.

Israelsk ørkenskorpion En nervegift fra den israelske ørkenskorpion binder sig til overfladen af hjernekræftceller og hjælper lægerne til mere præcis kirurgi.

Læs hele artiklen om gift, der kan bruges som medicin. Tryk på Download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at logge ind. Hvis ikke du allerede er registreret som medlem af natgeo.dk, bliver du bedt om at oprette en profil. Det tager et minut og er ganske gratis.

Superøgle

Vidste du, at gilaøglen: - kun spiser tre gange om året? - gemmer fedt i halen til sløje tider? - altid har et stabilt blodsukkerniveau? - producerer gift, der kan bruges i lægemidler mod sukkersyge?

Måske er du interesseret i ...

Læs også