Albuerum til moskusoksen

Den store moskusokse har slået sine folder på Jorden længe, men visse bestande er nu truede. NG støtter nu et projekt, der sporer moskusokse for at se hvor de kan være i fare.

Faktisk har denne 360 kg tunge nære slægtning til får og geder levet i Arktis i ca. en million år siden den pleistocæne epoke. Forskere vil nu sikre sig, at den også i fremtiden vil være at finde i disse kolde egne.

Nogle naturbevaringsfolk frygter, at visse moskusoksebestande, især i de sydligste områder, kan komme i fare pga. klimaforandringer. Våde vintre kan betyde hårde tider for okserne, hvis dyb sne og is afskærer adgangen til føde. Varme efterår kan føre til sygdom eller ugæstfrie levesteder. Alt dette kan give moskusoksen problemer med at formere sig.

I Alaska, hvor de vilde moskusokser uddøde i det 19. århundrede, har man haft størst succes med at genintroducere de store dyr. Omkring 4300 af verdens 150.000 moskusokser lever her. Men i vildtreservatet Arctic National Wildlife Refuge er bestanden faldet med 50 % i det seneste årti.

Biolog Joel Berger er med støtte fra NG begyndt at spore moskusokser med GPS-halsbånd for at se, hvor bestandene ellers kan være i fare og hvorfor. Han siger, at plads er vigtig for deres overlevelse, så de kan bevæge sig væk fra områder, der ikke har nok føde til disse overlevne fra istiden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også