Parasit hjernevasker chimpanser

Parasitten Toxoplasma Gondii manipulerer chimpanserne til at gå lige i armene på en af deres værste fjender, viser ny undersøgelse.

16. februar 2016 af Nadia Deleuran

Det lyder som noget fra en gyserfilm: en parasit invaderer sin værts hjerne og forvandler ham til en viljeløs zombie.

For vores nærmeste slægtning, chimpansen, er dette skrækkelige scenarie dog hårrejsende virkelighed.

Et nyt studie publiceret i Current Biology tidligere på måneden viser nemlig, hvordan chimpanser smittet med haresyge fra parasitten Toxoplasma Gondii, bliver "styret" af parasitten til at opsøge efter leopardurin.

Da parasitten kun kan reproducere sig selv i kattelignende dyr som leoparden, bruger de chimpanserne som en form for transportmiddel hen mod deres parringssted. Det skriver den amerikanska nyhetssajten IFL Science.

Kun smag for leopardurin Undersøgelsen, der er foretaget af henholdsvis 33 smittede og usmittede chimpanser bekræfter, at det kun er leopardens urin, de inficerede chimpanser drages imod.

Desværre for de inficerede chimpanser får jagten på leopardurin ofte en dødelig udgang, eftersom de er leopardernes favoritbytte.

Opdagelsen er banebrydende, da andre parasit-manipulationer er meget sjældne hos pattedyr.

Parasitten Toxoplasma Gondii inficerer chimpanserne for at reproducerer sig i leoparden, Foto: Pinterest

Ifølge undersøgelsen kan Toxoplasma Gondii-parasitten kun reproducere sig selv i katteagtige rovdyr som leoparden, og derfor manipulerer de værtsdyret til at "glemme" sin nedarvede frygt for dyret.

Samme effekt hos mennesker Da chimpansen er det dyr, der er tættest på at minde om et menneske, er der ligheder mellem ændringerne i de inficerede aber og menneskers adfærd, lyder det fra The National Center for Scientific Research i en pressemeddelelse.

Andre studier bekræfter, at parasitten har en lignende effekt på mennesker, når de infiltrerer vores hjerner.

Vores adfærd og personlighed ændrer sig, ligesom at vi også oplever en svækkelse af koncentrationsevnen og oplever en forsinket reaktionsevne.

Læs mere om parasitter, der kontrollerer andre dyr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også