Kildne chimpanser bekræfter, at dyr griner

Aber og rotter er indtil videre de eneste dyr, vi med sikkerhed ved, har evnen til at grine. Eksperimenter med at kilde dem viser nemlig klare tegn på smil, fnisen og endda latter.

24. juni 2015 af National Geographic

Chimpanser griner og smiler

Psykologen Marina Davila Ross fra det engelske universitet i Portsmouth studerer latterens udvikling og har som del af forskningen kildet små orangutanger, gorillaer og chimpanser. Der alle kvitterede med et grin.

Nu har Ross gravet lidt dybere i jagten på at forstå, hvor latteren opstod, og hvorfor den er vigtig for kommunikation mellem artsfæller.

Studierne af chimpanser afslørerede, at de kan også kan smile. En grundlæggende egenskab, som viser, at chimpanser er i stand til at kommunikere mere specifikt, og derfor varieret, i forhold til at vise følelser og social intelligens.

Vi kan ifølge Ross takke vores 14-16 millioner år gamle fælles forfædre med aberne for, at vi har latteren.

Gnavere elsker også at grine

Et andet lattervækkende eksperiment er udført af psykolog og neurolog Jaak Panksepp, som ved at kilde sine rotter fik dem til at frembringe høje glædeslyde. De samme lyde som hørtes fra gnaverne under leg.

Panksepp konkluderer, at leg og latterlyde hænger sammen og derfor er vigtige for rotternes trivsel og sociale intelligens. Anskueliggjort under eksperimenterne, da rotterne ofte søgte tilbage til den hånd, som kildede dem.

En forsøgsrotte viser vrede. Igangværende research afslører, at rotter kommunikerer med en lang række følelser, inklusiv en lyd som minder om latter. Photo: Vincent J. Musi / National Geographic Creative

Måske er du interesseret i ...

Læs også