Læs også

De aber efter

Fotoreportage: Indiens hellige plageånd

Indiens hulmanaber er højt værdsat af mennesker – men de kan også trække veksler på gæstfriheden.

20. juli 2012 af Jennifer S. Holland

I Indien hjælper visse aber med at holde ro og orden i gaderne. I New Delhi har man nemlig trænet hulmanaber til at skræmme aggressive rhesusaber og andre vilde dyr væk fra byen.

Da New Delhi var vært for det internationale sportsstævne Commonwealth Games i 2010, brugte kommunen 38 hulmanaber til at holde de vilde dyr under kontrol. Men det er ikke kun hulmanabernes funktion som sikkerhedsvagter, der gør dem værdsat.

Hinduerne ærer dem, fordi de er symbol på abeguden Hanuman, hvis abehær ifølge et episk digt på sanskrit hjalp med at redde guden Ramas hustru Sita fra en dæmonkonge. Abernes sorte ansigter, hænder og fødder er en påmindelse om de forbrændinger, som Hanuman fik under sin heltedåd.

Aberne har en særstatus, og det ses tydeligt i den måde, de behandles på. I byen Jodhpur, der ligger i udkanten af Tharørkenen, bliver de beboede områder med mellemrum invaderet af ca. 2100 vilde hulmanaber på rov. De lokale hinduer deler ud af deres picnickurve i parkerne og gør helligdomme til tag-selvborde for aberne. Nogle lader også de hellige dyr tage, hvad de vil have, i deres haver.

Det er et langt mere bekvemt liv end livet i Thar-ørkenen, hvor tørken og den bagende hede gør det til en kamp at overleve, og hvor aberne må lede længe efter planteføde og insekter.

Men befolkningstallet i området stiger voldsomt for tiden, og folk kunne måske fristes til at begynde at forsvare sig, hvis abernes indtrængen i køkkenhaverne udvikler sig til egentlige plyndringstogter. Selv dyr, der er så elskede som dette, kan trække for store veksler på gæstfriheden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også